Blog

De ce este important să investim în noi și să participăm la cursuri de formare profesională

Există ideea preconcepută conform căreia studiile se încheie odată cu obținerea diplomei de licență, master sau doctorat. Poate că în trecut era suficient sa termini o facultate pentru a putea lucra întreaga viață în domeniul pentru care te-ai pregătit, fără a fi preocupat de noi studii. Astăzi lucrurile stau cu totul și cu totul diferit.

Aproape toate domeniile au ajuns la o dezvoltare accelerata, ceea ce ii obliga pe angajati si deopotriva pe antreprenori sa urmeze cursuri de formare profesională.

Cursurile de formare profesională au devenit un drept pe care orice angajat îl are (conform legii 53 din 2003) si pot fi urmate atât la inițiativa angajatului, cât și la inițiativa angajatorului.

Chiar dacă lucrezi într-o companie în care cursurile de formare profesională au loc rar (o dată la doi, trei ani), doar pentru a se respecta legea, îți recomandăm să investești în tine și să urmezi astfel de cursuri ori de câte ori ai ocazia.

Care sunt avantajele pe care le ai dacă urmezi cursuri de formare profesională?

  • Ai acces la o informație sintetizată. Este adevărat că în orice domeniu ( sau în aproape orice domeniu) te poți pregăti și în regim propriu, învățând din cărți sau din informațiile pe care le găsești online. În cazul unui curs organizat însă, informația este bine sintetizată și sistematizată. Astfel, într-un timp scurt poți învăța exact acele lucruri de interes de care ai nevoie la locul de muncă, câștigând timp pe care în mod normal l-ai pierde pentrru documentare.
  • Beneficiezi de experiența practică a formatorului. Formatorii au, de regula, experiență vastă în domeniul pe care în predau. În câteva zile de curs poți avea acces la experiența a ani întregi, învățând să eviți toate greșelile pe care ai putea să le faci atunci când alegi să înveți pe cont propriu și să experimentezi.
  • Te bucuri de un mediu eficient de învățare. Vei învăța alături de alți cursanți interesați de același domeniu ca tine, ceea ce poate asigura un mediu foarte eficient.
  • Ești la curent cu tot ceea ce este nou în domeniu. Într-o lune competitivă în care  inovațiile sunt o realitate zilnică, pentru a putea face față solicitărilor trebuie să fii la curent cu tot ceea ce apare nou. Cursurile de formare profesională asta fac:îți actualizează cunoștiințele, făcându-te să fii mai bine conectat la ceea ce contează.
  • Îți construiești mai multe oportunități. În urma unui astfel de curs te poți gândi la o reconversie profesională sau la promovare. De asemenea, te poți aștepta la o remunerație mai bună și la o eficientizare a muncii pe care o prestezi.

Cum sunt realizate cursurile de formare profesională?

Există mai multe variante prin care poți participa la astfel de cursuri. Poți participa la cursuri organizate de angajator, atât în țară, cât și în străinătate, poți apela la ucenicie organizată la locul de muncă sau la formare indivicualizată. De asemenea, poți participa la diverse stagii de adaptare profesională impuse de cerințele postului tău.

În câteva cuvinte, dacă alegi să participi la cursuri de formare profesională vei putea să te menții relevant în domeniul în care activezi.

 

 

Back to top button