Curs de Inițiere Pentru Ocupația Arhivar
Formarea profesională a reprezentat dintotdeauna o provocare, să fii tot timpul la curent cu ultimele noutăți în domeniul tău de activitate, să ții pasul cu tehnologia. Vrei să fii cel mai bun în domeniu? Un curs de arhivar îți dezvoltă gândirea critică, vei găsi cu ușurință soluții pentru problemele care apar și te ajută să înțelegi importanța documentelor într-o organizație.
Ocupația de arhivar este importantă pentru a putea arhiva corect documentele și pentru a le putea păstra în siguranță. De asemenea, fiecare instituție, fie ea publică sau privată este obligată prin lege să aibă o persoană calificată în acest domeniu.
Totodată, sunt situații în care competențele obținute în urma unui curs de arhivar reprezintă un atu în ocuparea unui loc de muncă; la o simplă căutare pe Jooble găsiți joburi ce presupun și activitatea de arhivare a documentelor.
Ce înseamnă să fii arhivar?
Fie că doar ai auzit de această ocupație sau lucrezi în domeniu, dar nu ai calificare, pentru acest post trebuie să fii organizat și rapid. Analizezi, grupezi și ești responsabil de păstrarea și găsirea documentelor în arhivă.
Fiecare document are un anumit termen de păstrare, termene pe care le vei învăța alături de noi la curs. În funcție de aceste criterii, o să poți ordona arhiva organizației în care activezi sau în care dorești să activezi. Știm că în majoritatea instituțiilor publice și private, birocrația este mare și de cele mai multe ori este considerată o “bătaie de cap”, dar odată ce înveți tehnici de gestionare și eficientizare a timpului pentru a organiza documentele, totul ți se va părea o joacă. Totodată, punem accent pe cele mai importante aspect legislative, cum ar fi faptul că pentru a scoate anumite documente din evidența arhivei, agentii economici (și nu numai) au nevoie de avizul Arhivelor Naționale. Te îndrumăm către cele mai istețe moduri de lucru prin cursul de arhivar pe care l-am conceput, atât cu părți teoretice, cât și practice.
Condiții pentru a fi arhivar?
Există condiții, da. Este necesară diploma pe care o vei primi după absolvirea cursului de arhivar, iar organizarea, răbdarea și atenția la detalii trebuie să fie punctele tale forte pentru a fi fericit la locul de muncă.
În ce constă un curs de arhivar?
Cursul de arhivar constă în parcurgerea celor 40 de ore de teorie și 80 de ore de practică (în total sunt 120 de ore, conform standardului ocupațional „Arhivar”), fiind structurat pe 5 module. Nu te vom plictisi cu lucruri inutile și informații care nu au legătură cu ocupația de arhivar. Modulele teoretice sunt concepute într-o manieră simplistă și logică, pe care o vei parcurge cu ușurință și rapiditate, fără a fi nevoie să te întorci de nenumărate ori la anumiți termeni. Implicarea și dorința de a fi cel mai bun, te vor ajuta să absolvi cursul fără eforturi.
Cum se desfășoară cursul?
Situația actuală ne-a făcut să înțelegem că varianta cursurilor online este poate, una dintre cele mai bune opțiuni. Tehnologia este într-o continuă expansiune, totul se îndreaptă spre domeniul online. Și noi, Procomunita Center, ne adaptăm schimbărilor, reușind să creăm un spațiu dedicat celor ce-și doresc o creștere permanentă din punct de vedere al formării profesionale. Cursul de arhivar se va derula pe platforma, pe care vă vom ajuta să o accesați cu ajutorul oricărui mijloc electronic pe care îl aveți la dispoziție. Telefon smart, tabletă, laptop, calculator și accesul la internet îți vor facilita cursul de arhivar.
Știm că multe persoane preferă cursurile în formă clasică, pe “băncile școlii”, așa că menținem și varianta clasică pentru cursuri, aceea cu 14 persoane, în orice oraș din țară. Formatorii noștri, vă vor îndruma în permanență și vor răspunde oricăror întrebări legate de meseria de arhivar pentru a vă ajuta să descoperiți frumusețea și complexitatea acestei ocupații.
De asemenea, pe tot parcursul celor 120 de ore, veți face recapitulări, veți crea proiecte și veți face lucrarea finală sub îndrumarea formatorului pentru absolvirea cursului, în oricare variantă aleasă, curs online sau cursul cu prezenţă fizică. Sună complicat? Partea cea mai frumoasă a unui curs de formare profesională o vei descoperi la final, când vei realiza cuantumul de informații și cât de simplu este să devii profesionist în meseria pe care dorești să o practici.
Durata cursului?
Cinci săptămâni, de luni până vineri, începând cu ora 16:30. Știm că poate părea mult, dar nu este. Atât timp, cât, curiozitatea este cuvântul definitoriu pentru tine, cinci săptămâni alături de noi, Procomunita Center, vor fi o adevărată experiență, bazată pe cunoaștere și pe dezvoltare.
Ești curios/ă de la cine vei învăța tainele arhivării?
Formatorii noștri sunt specialiști în acest domeniu. Sunt persoane care lucrează în domeniul arhivisticii dintotdeauna și cunosc toate dedesubturile meseriei. Au răspunsuri pentru orice întrebare și sunt buni pedagogi. Te vor ajuta să înțelegi de ce atenția la detalii și organizarea sunt cele mai importante calități ale unui arhivar.
Încă nu te-am informat despre ce vei învăța cu exactitate. Sună complicat ce scriem aici, dar nu te îngrijora în privința denumirilor. Totul este ușor când îți dorești să evoluezi. Și vei învăța alături de cei mai buni. Cursul de arhivar îți arată cum să redactezi un nomenclator arhivistic. Nu, nu sunt științe exacte, nomenclatorul arhivistic este un tabel cu toate documentele create de organizație pe parcursul unui an. În continuare, descoperi cum să grupezi documentele și cum trebuie aranjate conform legislației în vigoare. Formatorii îți vor prezenta principiile de bază privind conservarea documentelor, norme, legi și proceduri de lucru.
Care sunt cerințele educaționale pentru a urma un curs de arhivar?
Meseria de arhivar presupune abilități de coordonare și de atenție sporită pentru a putea analiza informațiile din documente. Pentru a primi calificarea este necesară diploma de bacalaureat.
Cine poate veni la curs?
Oricine își dorește să se dezvolte, să învețe lucruri noi, să se reorienteze în carieră sau să fie profesionist în domeniul arhivării poate accesa cursul de arhivar. Fie că lucrezi într-o instituție publică, privată sau ești absolvent cu diplomă de bacalaureat și vrei să știi câte puțin din orice domeniu, abia așteptăm să ne cunoaștem.
Ce acte sunt necesare pentru înscriere?
Ai nevoie de carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie (dacă e cazul), diploma de bacalaureat.
Cursul este autorizat?
Da, este autorizat de Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților din județul Sibiu.
Cât costă?
Prețul unui curs de arhivar este 800 lei (preț scutit de TVA), în care sunt incluse examinarea și eliberarea certificatului de absolvire. Fără alte costuri. În cazul înscrierii mai multor persoane, prețul poate fi negociat.
În ce constă examenul de absolvire?
După finalizarea orelor de teorie și practică, vei susține un examen care constă într-un test grilă și prezentarea unei lucrări practice (un proiect scris – care poate fi un nomenclator sau o lucrare de selecționare, acestea vor fi stabilite împreună cu formatorul), toate în prezența Comisiei de examinare (care poate fi online, prin platforma, sau în sală, în cazul organizării cu prezență fizică).
Ce diplomă obții?
Un certificat de absolvire, recunoscut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației si Cercetării. De asemenea, certificatul este însoțit de suplimentul descriptiv al certificatului, unde se vor regăsi competențele dobândite în urma absolvirii cursului. Deși nu durează mult eliberarea diplomei, până atunci putem elibera o adeverință de absolvire, care va ține loc diplomei.
Cum plătești?
Plata pentru cursul de arhivar se poate face online (contul fiind scris pe factură), dar și cash. Factura se eliberează doar după începerea cursului, fără a fi nevoie de plată în avans. Dacă dorești, poți achita și în 2-3 rate.
Pentru instituțiile publice, achiziția se poate face prin SICAP, cod CPV 80530000-8 – Servicii de formare profesională (Rev.2).
Care sunt avantajele meseriei de arhivar?
Lucrezi independent, într-un mediu liniștit. Totodată, este o meserie căutată, întrucât fiecare organizaţie publică sau privată are obligaţia, conform legislaţiei în vigoare (Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată, art. 31-32), să îşi organizeze un compartiment de arhivă, administrat de personal specializat.
Ce trebuie să faci pentru a te înscrie la următorul curs de arhivar?
Contactează echipa Procomunita Center la numărul de telefon 0748116868 sau scrie-ne pe adresa de e-mail office@procomunita.ro.