Blog

Ce înseamnă formarea profesională?

Lucruri pe care trebuie să le știi despre acest aspect al carierei

Formarea profesională este varianta prin care angajații unei companii pot să se adapteze la schimbările din cadrul acesteia, pot evolua și se pot perfecționa.

Reglementată prin articolul 192 din Codul Muncii, formarea profesională este o formă de educație care completează educația formală ( școală, facultate, masterat, doctorat, etc).

Există foarte multe programe de formare profesională autorizate de Consiliul Național pentru Formarea Profesională a adulților, iar avantajele pe care un astfel de program le oferă sunt foarte bine conturate:

  • Asigură o mai bună adaptare a angajaților la cerințele pe care le are piața muncii;
  • Contribuie la dezvoltarea profesională și ajută foarte mult în situațiile în care se dorești o reconversie profesională;
  • Previne riscul de apariție a șomajului;
  • Ajută la creșterea productivității în cadrul companiilor.

Cum se face formarea profesională?

Formarea profesională se poate face doar prin programe autorizate de CNFPA, susținute de formatori autorizați de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Aceasta se poate face în mai multe moduri:

  • Prin diverse cursuri pe care le organizează angajatorii sau diverși furnizori de servicii de formare profesională;
  • Prin stagii de specializare și de practică;
  • Prin stagii de ucenicie care au loc la locul de muncă;
  • Prin stagii ce au drept scop adaptarea profesională, în așa fel încât să se răspundă cât mai bine cerințelor pe care le are locul de muncă.

Aceste stagii de educație pot fi făcute atât în țară, cât și în străinătate, la sediul angajatorului, la sediile agențiilor pentrru ocuparea forței de muncă sau la sediile furnizorilor autorizați.

Care sunt drepturile și obligațiile pe care le au angajații și angajatorii?

Atât angajații, cât și angajatorii trebuie să cunoască legislația. Aceasta impune o serie de drepturi, dar și o serie de obligații.

Pentrru angajatori există următoarele obligații:

  • Să asigure toate cheltuielile de participare la cursuri sau la stagiile de pregătire;
  • Să asigure drepturile salariale ale angajaților în perioada formării;
  • Să ia în calcul solicitarea angajatului. De multe ori, participarea la programe de formare profesională poate fi inițiată de angajat, iar angajatorul este obligat să răspundă solicitării în termen de 15 zile.

Pentru angajați, obligațiile sunt de a nu înceta contractul de muncă pe perioada desfășurării de formare profesională, în cazul în care aceasta a fost solicitată de angajator. În cazul în care formarea profesională a fost solicitată de angajat, acesta trebuie să suporte cheltuielile de participare.

Merită să soliciți cursuri de formare profesională dacă ești angajat?

Dat fiind faptul că orice solicitare din partea ta înseamnă anumite costuri pe care trebuie să le suporți, merită efortul?

Cu siguranță, da. Dacă este bine aleasă, formarea profesională îți poate deschide noi oportunități în carieră, te poate ajuta să îți găsești mai repede un loc de muncă și îți poate crește veniturile. În plus, pe toată perioada pregătirii, chiar dacă tu ești cel care a solicitat cursurile de formare, angajatorul este obligat să îți ofere toate drepturile salariale și să îți acorde concediu pentru pregătire.

Deși este o formă de educație nonformală, formarea profesională este o variantă recunoscută atât în România, cât și în străinătate, așadar, merită din plin să fie luată în considerare.

Back to top button